Aktuellt

Jonisering får det att dofta bättre på Marstrand

Många semesterfirare vill njuta av Västkusten, vilket innebär en utmaning för Marstrands avloppsreningsverk. Den höga belastningen sommartid ledde till en ohållbar situation. Stanken var svår, men lösningen enkel: – Jag har ingen tidigare erfarenhet av jonisering, men vi hade inte mycket att förlora på att testa. Och jäklar vilken skillnad det blev, säger Kim Särvegård, verksamhetsledare, VA-Drift i Kungälvs kommun.

Läs mer
Nanopartiklar i luftföroreningar kopplade till hjärncancer

Ny forskning har kopplat nanopartiklar i luftföroreningar till hjärncancer. De mycket små partiklarna produceras genom bränslebränning, särskilt i dieselfordon, och högre exponeringar ökar människors chanser att få den dödliga cancern. Tidigare arbete har visat att nanopartiklar kan komma in i hjärnan och att de kan bära på cancerframkallande kemikalier.

Läs mer
Testad av RISE

För att säkerställa och bekräfta våra egna O3 mätningar lät vi RISE testa våra joniseringsaggregat för kanalmontage, avseende ozon. En testanläggning byggdes upp i RISEs lokaler i Borås och kanaler drogs in i ett testrum. Luftflödet justerades till ca: 2,5 oms/tim, vilket motsvarar ett normalventilerat kontorsrum. Resultatet bekräftade våra egna mätningar, att O3 molekylerna som skapas i våra joniseringsaggregat är närmast omätbara.

Läs mer
Mindre köpt media ger halv energinota

Balansering av värme och kyla samt återvunnen frånluft. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har tagit till innovativa åtgärder för att halvera mängden köpt media för tre fastigheter på Lindholmen i Göteborg.

Läs mer
Luftföroreningar “orsakar hundratals fler hjärtattacker och stroke”

Högre luftföroreningar i Storbritannien orsakar hundratals fler hjärtattacker, stroke och akuta astmaattacker varje år, enligt ny forskning.

Läs mer
Nytt energisystem har lett till halverad energiförbrukning

Ett renare inneklimat har större betydelse än vad man tror🌱 Här har Atrium Ljungberg installerat en av våra joniseringsutrustningar, vilket vi är mycket stolta över! =) med hjälp av EKOions utrustning som renar inomhusluften kan stora delar av luften återanvändas, utan att kompromissa med luftkvaliteten. Detta gör att vi hjälpt till att halvera deras energiköp och minska deras koldioxidutsläpp med cirka 110 ton om året. Återkommande partikelmätningar i fastigheterna visar dessutom på luftkvalitet i världsklass.

Läs mer
Dolda luftföroreningar i våra hem

Uteluften har renats i decennier, men utsläpp från dagliga hushållsaktiviteter kan vara farligare än någon föreställde sig.

Läs mer
Luftföroreningar ökar brottslighet

Att luftföroreningar påverkar vår fysiska hälsa är knappast någon nyhet. Men nu oroas allt fler forskare över att dålig luft även tycks påverka tankeförmåga och impulskontroll. Undersökningarna visar tydliga kopplingar mellan förorenad luft och mänskligt omdöme, såväl inom produktivitet som grov kriminalitet.

Läs mer