Jonisering får det att dofta bättre på Marstrand

Många semesterfirare vill njuta av Västkusten, vilket innebär en utmaning för Marstrands avloppsreningsverk. Den höga belastningen sommartid ledde till en ohållbar situation. Stanken var svår, men lösningen enkel:

– Jag har ingen tidigare erfarenhet av jonisering, men vi hade inte mycket att förlora på att testa. Och jäklar vilken skillnad det blev, säger Kim Särvegård, verksamhetsledare, VA-Drift i Kungälvs kommun.

Marstrands avloppsreningsverk installerade en stor ventilationsanläggning för några år sedan, för att kunna hantera arbetsmiljön inne på avloppsreningsverket.

– Men trots att ventilationsanläggningen är överdimensionerad hade vi fortsatt stora problem med lukt, speciellt när det gäller inkommande, alltså det första reningssteget, berättar Kim Särvegård.

Doftdunsterna med svavelväte i kombination med all annan avloppslukt satte sig såväl i kläder som i näsor. Även om man vänjer sig – eller snarare, måste stå ut – så blev lukten till sist ett så stort arbetsmiljöproblem att Kim Särvegård var tvungen att agera.

– Det finns många produkter på marknaden som lovar mirakel när det gäller att få bort dofter på pumpstationer och liknande, och jag är nog lite allmänt skeptisk till sådana löften. Men våra luktproblem krävde en åtgärd, och den joniseringslöning som Ekoions representant presenterade lät bra. Vi bestämde oss för att köra. Det var ett beslut som Kim Särvegård inte har behövt ångra:

– Skillnaden är markant, och den märktes direkt. Det finns fortfarande en avloppsdoft på inkommande, men det är så otroligt mycket bättre än innan. Nu går det att vistas i lokalerna.

I de andra delarna av avloppsreningsverket, vi har ju en massa bassänger, så är luften så frisk så att det princip är som att befinna sig utomhus. Själva installationen gick förvånansvärt snabbt och smärtfritt. Alla rören fanns redan på plats, och det var enkelt att koppla på joniseringsutrustningen på den befintliga anläggningen. – Inget behövdes stängas av, och inget störde den dagliga verksamheten. Det lyckade resultatet har gjort att man nu kan tänka sig att gå vidare och installera jonisering på fler pumpstationer inom kommunen, för att komma till rätta med just luktproblem.

Kim har dessutom en sambo i samma bransch, så det blir en del joniseringssnack även hemma. – Hon jobbar på ett större centralt reningsverk, och jag har tipsat henne om möjligheterna. Hon märker ju dessutom själv att det funkar eftersom mina kläder inte luktar illa längre, ler Kim.